Voorbeschouwing Robidus Prijs der Giganten

16-11-2012Een uitgebreide voorbeschouwing op de meeting van :

zaterdag 19 november 2011, Robidus Prijs der Giganten
Voorbeschouwing door : Jarno Mollema


Download het koersprogramma hier » .DOC .PDF

Na de schitterende meeting van afgelopen zaterdag is er absoluut geen tijd om na te genieten. Het spektakel stapelt zich namelijk op. De meeting van aankomende zaterdag zal de meeting van afgelopen zaterdag, met vele Breeders Crown-koersen en een spectaculair duel tussen Johnny Hoogerland en Unforgettable, ruimschoots overtreffen; op 19 november presenteert Victoria Park Wolvega namelijk de 40e editie van de Prijs der Giganten: de Robidus Prijs der Giganten!


De eerste koers zal zaterdag om 18.00u van start gaan. Na afloop van de laatste koers zullen de bezoekers echter nog niet huiswaarts keren, dan volgt namelijk nog een spetterend optreden van Daniël Oostra. Wij hopen een ieder zaterdag te mogen verwelkomen.


1. Victoria Park Gigantenmeeting-prijs
In de eerste koers start Boban Boko. Hij won twee weken terug ijzersterk van kop af in 1.17 en klopte daarmee relatief eenvoudig de grote favoriet Tite Love Blue, die overigens later vandaag in actie komt. Dit keer zal de koppositie niet zo eenvoudig bemachtigd worden. Boban treft met startnummer zeven namelijk het tweede gelid. Butchers Dream mag met acht nog net vanuit de eerste startrij vertrekken. Wacht nog op zijn eerste zege, maar dat zal niet lang meer duren. Finishte hier eerder als derde en bij onze Oosterburen was een tweede plek het resultaat. Barber Ann plaatst zich op Wolvega vaak. Finishte hier twee keer achter Onice Axe, beide keren door John de Leeuw gereden en dat is ook nu weer de stuurman. De laatste twee keer reed Mariska Huel de merrie. Bem Vindo Z liep achter Boban Boko naar een derde plek in 1.17.9. Liep keurig en heeft nu een mooi nummer. Dat heeft Balamanco met elf niet. Hij is niet de makkelijkste gezien zijn drie uitschakelingen uit de laatste vier starts. Toen hij vlak bleef won hij echter op Duindigt sterk, vertrok ook in die koers vanuit het tweede gelid. Dark horse is de twaalf; On the road Rex met Roland Hulskath. Werd afgelopen zomer gekocht door Jos Oorthuijsen en maakte de overtocht vanuit Italië. Bij zijn debuut werd op Gelsenkirchen direct gewonnen. Maakte de laatste keer als favoriet helaas een fout.

Favorieten: 8-9
Kanshebbers: 4-5-11
Dark horse: 12
Outsiders: 2-3-7-102. Genootschap Paard & Wagen-prijs

De tweede koers is absoluut niet eenvoudig, meerdere kanshebbers voor de zege. Ari kunnen we niet omheen. Een wat aparte naam voor een merrie, maar dat doet niets af aan haar prestaties. Won de laatste twee keer sterk op Duindigt en mag het nu met een mooi nummer op Wolvega gaan proberen. Andriy Fortuna maakte de laatste keer zijn rentree en was direct aanzienlijk verbeterd. Aan 34/1 werd in 1.17.2 een vierde plek behaald tegen veel sterkere tegenstanders. Gaat hier voor de zege. Dat doet ook Bullseye. Sprong de laatste keer op Duindigt, maar de keer ervoor op Victoria Park werd een snelle tweede plek behaald in 1.16.6. Werd beide malen gereden door Hugo Langeweg Sr. Hier rijdt John de Leeuw hem. Ariane A maakte het de laatste keer goed af aan de leiding. Staat hier wel zwaarder. Adelaar is net als Ari een Duindigt-specialist. Finishte daar de laatste vier keer onder de eerste vier. Naomi di Quattro is op Wolvega net zo trouw. Won hier eind september nog sterk in 1.16.8. Liep de laatste keer achter Attica River en Ave Brigitte vanuit het tweede gelid naar het brons. Arran Stardust liep op 20 augustus voor het laatst. Ging met uitstekende verrichtingen aan de kant en maakt hier zijn rentree. Dark horse is Bluff Master. Was tweede in een Derbyserie en zesde in de Derby. Had voor de serie slechts één kwalificatie in de benen (!). Liep de laatste twee keer netjes, maar kon niet echt doorstoten. Zal het hier met het mooie startnummer drie wel lukken? Aan de vorm van stal Aalbers ligt het in ieder geval niet…

Favorieten: 2-4-8
Kanshebbers: 6-7-10-11
Dark horse: 3
Outsiders: 1-5-9-123. Amateurkampioenschap van Victoria Park

Ook de derde koers is met twaalf starters uitstekend gevuld. Op papier ontlopen de deelnemers elkaar niet veel in dit amateurkampioenschap. All the W verbaasde op Gelsenkirchen vriend en vijand door in een sterk veld te winnen in 1.14.9/2000m (!). Heeft hier een uitstekende uitgangspositie. Dat heeft ook Avenir C met Fred Handelaar, die bezig is aan een inhaalrace in het kampioenschap. Avenir werd op Duindigt (vanuit het tweede gelid) nog geklopt door You’re Mine. Op Alkmaar was hij echter iedereen de baas. Zibusybh Topfok is al tijden een vaste waarde in de trioaankomsten op Wolvega. Over de mijl werd zelfs gewonnen. Jaap Terstal zal er veel aan gelegen zijn om de punten mee naar huis te nemen. Zeb Dalimo heeft startnummer negen. Won hier begin oktober sterk in 1.16.6 vanuit de tweede startrij. Liep daarvoor op Duindigt ook al uitstekend. Ook de laatste keer ging het niet slecht met een tweede plek achter Zandbergen Zelf. Dat is direct één van de kanshebbers gezien die zege. Amazing Boy was op Victoria Park achter Zeb Dalimo de tweede aankomende. Bleef de laatste keer met eigenaar Eelke Kruis ongeplaatst. Zuhalter doet het vooral over de grens goed. Liep op Hamburg uitstekend en ook de laatste keer was er weinig op aan te merken. Yann Frisia loopt goede tijden, maar komt steeds net tekort voor het erepodium. Dark horse is Alltime Stardust. Loopt tegen betere paarden steeds erg goed. Is in staat om een koers van kop af af te maken, dat zou een schitterend resultaat zijn met baaneigenaar Casper Veldink op de sulky.

Favorieten: 3-4-8-9
Kanshebbers: 1-5-7-10
Dark horse: 2
Outsiders: 11-124. Breeders Crown Z/Y/W Hengsten & Ruins (Troost)

In deze troost Breeders Crown is Yukon Montana mijn favoriet voor de zege. Liep de laatste keer tegen een veel sterker veld uitstekend en tikte als vierde aan in 1.16.7/2600m. Zero Option Lane liep eerder op Wolvage niet onaardig en won de laatste keer op Alkmaar met Lindsey Pegram. Zicero Boko deed het in september en oktober uitstekend. Sprong hier begin november. Wammes werd op Alkmaar geklopt door de zojuist genoemde Zero Option Lane, is een deelnemer die vaak (onterecht) onderschat wordt. Yfrie Beemd won keurig op de baan van Mönchengladbach, treft nu overigens meer tegenstand. Winnetou W is even weggeweest. Kende tot begin september een uitstekende periode met meerdere trioklasseringen. Wordt hier gereden door Thomas Panschow. Yassin Boko was hier half oktober nog vierde achter Victoria A. Greep de laatste keer op Alkmaar (vanuit het tweede gelid) het vijfde geld, kan absoluut beter dan hij de laatste tijd laat zien. Zoon van Minne kan bij een koers op maat hard finishen. Staat hier een stuk lichter dan de laatste twee keer. Dark horse is de nummer negen; Yale. Sprong de laatste keer op Duindigt, maar was daarvoor tweede op Wolvega achter Amalia Beemd. Werd de laatste driemaal door een amateurrijder gereden en dit keer zit John de Leeuw erachter, dat kan nog wel eens verschil maken.

Favorieten: 1-2-3
Kanshebbers: 4-5-6-7-8
Dark horse: 95. Bouwbedrijf Siebenga-prijs
Bill Stardust won al tweemaal oppermachtig. Deed dat eerst op Duindigt en de laatste keer op Wolvega in 1.17.2. Hier treft hij de sterke Bruce B Boko, die leek twee weken geleden op weg te zijn naar zijn tweede zege, echter kwam Aramis le Blanc in de laatste rechte lijn nog voorbij vliegen. Buzzi Sild won bij zijn debuut sterk. De keer erop moest hij vanuit het tweede gelid een poging doen Bruce B Boko te verslaan. Dit lukte niet, maar heeft vandaag wel een veel beter startnummer. Bandit Boko finishte de laatste twee keer als tweede. Kwam het meest recent Bill Stardust tegen, liep keurig. Allure Kievitshof doet niks verkeerd. Eindigde de laatste vijf keer onder de eerste vier op drie verschillende banen en is dus een toonbeeld van trouw. Ook Bumper Byd is enorm trouw. Was eerder aan 66/1 al derde aankomende achter Ninja Kronos, de laatste keer aan 15/1 vierde achter Aramis le Blanc en Bruce B Boko. Ballantine V ging op Duindigt in galop, greep daarvoor een tweede plek achter Ari en Carel Roodenrijs en de keer daarvoor werd zelfs gewonnen. Klopte toen Axl W Rose en Balamanco. Heeft hier een prachtig nummer en John de Leeuw op de sulky. Atlantic Star kende een mindere periode, maar liep de laatste twee keer goed (vierde en tweede). Heeft geen mooi nummer hier. Dark horse is de voorheen grillige Tselena Ringeat met Bernard Piton. Na drie zeges op rij ging ze te Wolvega in de fout. Op Alkmaar wist ze ondanks wederom een fout de tweede plek veilig te stellen. Afgelopen week koerste ze nog in het Belgische Mons. Moest veel doen om voorin te komen en kreeg toen de kop niet. Dit brak haar uiteindelijk op. De vorm is echter gewoon uitstekend.

Favorieten: 2-7-8
Kanshebbers: 1-4-5-6-10
Dark horse: 12
Outsiders: 3-9-116. Breeders Crown Z/Y/W Hengsten & Ruins

Één van de vele hoogtepunten deze avond. Yann the Mailman is gigantisch op dreef. Boekt in Duitsland het ene na het andere succes. Loopt hard over de mijl, maar liep ook over 2000m al 1.13.7 (!). Zandokan Eden is weer helemaal terug lijkt het. Hoe kouder het wordt, des te beter hij presteert. Gunde de laatste keer Wim Robel richting de laatste bocht geen rust. Drukte sterk door en won verrassend eenvoudig. Een deelnemer die hier normaliter gewoon een eerste kans heeft is Yesterday met Stefan Schoonhoven. Sprong de laatste keer bij de start. Imponeerde daarvoor op Gelsenkirchen. Zycknit is taai. Doet het vooral te Hamburg uitstekend en wint daar regelmatig. Yorick Stardust kwam erg hard af de laatste keer. Peter Strooper moest Ygold van Ranum toen nog even aan het werk zetten om de zege veilig te stellen. Wyard Beuckenwyk is een reuzendoder. Heeft even rust gehad en kende een uitstekende rentree; vierde in 1.16.3/2000m. Zizou werd na een goede kwalificatie en een ‘slalom-derde-plek’ achter Amour de la Rue tot tip van de eeuw bestempeld door de speaker. Het kwam er over 2620b niet uit, maar ik reken op herstel, dark horse.

Favorieten: 1-2-5
Kanshebbers: 3-4-6-8
Dark horse: 7
Outsiders: 9-10-117. Robidus Prijs der Giganten
Iets voor half negen is het dan zo ver. De koers van het jaar; de Robidus Prijs der Giganten! Wie doet de grootste greep uit de met € 32.500,- gevulde prijzenpot? Nuit Torride won hier in september al ijzersterk over 2100 meter. Het feit dat niet Gillot, maar Piton haar rijdt, maakt een flink verschil. Sir Karan klopte de laatste keer Russel November en Wellington ijzersterk en heeft hier met Roland Hulskath een uitstekende uitgangspositie. Dat heeft ook Orso November, die in Frankrijk met de allerbeste paarden mee kan. Yanantin Boko heeft liggende streepjes achter zijn naam, maar is volgens trainer Nurmos in goede vorm. Bij een goed resultaat hier, gaat de ruin door naar Frankrijk voor het winterseizoen. Copper Beech kende een mindere periode, het scherpe leek er wat af. Tot mijn verbazing kwam hij echter de laatste keer aanvliegen in Denemarken en finishte in 1.11.4/1600m als tweede. Micro Mesh wordt gereden door Lutfi Kolgjini’s zoon Adrian. Komt met goede verrichtingen uit Zweden. Liep de laatste keer naar een tweede plek in 1.13.8/2140m. Norginio won de Giganten al twee keer, maar steekt momenteel niet in de topvorm van toen. Ondanks het startnummer; tien, mag hij natuurlijk niet onderschat worden. Dark horse is Russel November. Zowel in België als op Gelsenkirchen werd een zege verwacht. Die kwam er echter beide keren niet. Een Russel November in vorm kan dit veld zeker de baas, is die vorm er zaterdag…?

Favorieten: 1-4-5
Kanshebbers: 3-6-7-10
Dark horse: 2
Outsiders: 8-98. BrCr Z/Y/W Merries

De Breeders Crown voor merries kent een sterke bezetting. Toch is Zulaika River voor mij de duidelijke favoriet. Imponeerde de laatste keer als vanouds. Weeschtaaj finishte achter one-horse-show York Baldwin van alle paarden het snelst. Heeft vaak het tweede gelid, nu het mooie nummer twee. Ziezo Buitenzorg klopte sterk Yuni de Linde. Na een verandering betreffende de ijzers zien we een heel ander paard in de baan. Zarina Cunera was de voorlaatste keer achter Zulaika River (2e) en Weeschtaaj (3e) de vierde aankomende. Kreeg toen echter een zwaar parcours aan de buitenzijde van het koppaard voor de kiezen, gaat hier normaal voor het tweede geld of wellicht zelfs de zege. Ylja Limburgia laat in Duitsland uitstekende tijden en dito klasseringen noteren. Het is wat lastig in te schatten hoe ze het hier gaat doen, maar de vorm is zeker aanwezig. Dark horse is Wanda W. Heeft nu weer een koersje in de benen en is klaar voor het winterseizoen. Ik hoef niemand te vertellen hoe goed ze afgelopen winter was…

Favoriet: 4
Kanshebbers: 1-2-7-8
Dark horse: 6
Outsiders: 3-59. Ad Fundum Stayerskampioenschap van Wolvega
Wat een schitterende stayerskoers. Groot favoriet is natuurlijk Venividivici Joe. Het is een voorrecht om die weer eens op Wolvega mogen te zien koersen. Moet hier wel 40 meter geven aan de voorste paarden, maar dat was ook in Denemarken het geval (werd toen mooi gebracht en maakte het super af). Ostar d’Oliverie heeft na een blessure nu weer twee, of eigenlijk anderhalve koers, in de benen. Werd de eerste keer vroegtijdig uitgeschakeld en liep vervolgens eenvoudig mee. De laatste keer werd een vierde plaats behaald in 1.18.8/3120b. De scherpte ontbrak wat op het eind, maar die koers heeft hem ongetwijfeld goed gedaan. Is gebaat bij een continue hoog tempo. Nisaro krijgt vaak meters en moet ze nu geven. Was de laatste keer derde in 1.19.1/3100b. Ygold van Ranum is normaliter de enige echte kanshebber in de eerste band. Ook hij heeft nu weer een koers in de benen (zege) en de afstand is geen enkel probleem. Yos JE en Sterre Kesbo starten vanuit de tweede band. Ze waren de laatste keer respectievelijk 2e en 3e achter Zulaika River. Beiden toonden een uitstekende laatste 500 meter.

Favoriet: 12
Kanshebbers: 2-7-8-11-13
Outsiders: 1-6-9-10


10. 9,16,23 december Franse finales op Victoria Park-prijs

In de tiende koers zal Tite Love Blue net als de laatste keer de favorietenrol toebedeeld krijgen. Had toen niet gerekend op een sterke Boban Boko, maar die treft ze hier niet. Wel Tres Vite, die in 1.18.5 goed kwalificeerde en zeker meer in zijn mars heeft. Bonita Elco liep op Duindigt netjes naar het zilver achter Apache Diem. Arie EH greep toen op gepaste afstand het derde geld, maar hij kwam vanuit het tweede gelid. April Sycamore klopte op Alkmaar Zorro Apache, maar krijgt het hier zwaarder voor de kiezen. Dark horse is de zes; Take It Now met Rick Ebbinge. Is zeer onstuimig, maar zonder fouten tot veel in staat. Als dat eens lukt…

Favorieten: 5-1
Kanshebbers: 7-8-9
Dark horse: 6
Outsiders: 4-10-11-1211. 26 november Van der Wiel-dag-prijs
De laatste koers vormt een waardige afsluiter van het koersprogramma. Aztec Boko, die hier zijn laatste drie starts in winst wist om te zetten, treft Ziesolo, die op Wolvega normaliter nauwelijks te passeren is. Waar Aztec het van zijn finish moet hebben, gaat Ziesolo doorgaans graag naar de kop. Dat zal hier met startnummer tien echter allesbehalve eenvoudig zijn, een voordeel voor Aztec Boko dus. Yuni de Linde kan ook goed eindigen en is dan gevaarlijk. Jaguar Face doet hetzelfde, was al een aantal maal heel dichtbij op Victoria Park (3x 2e). De bandenstart de laatste keer beviel minder. Sir Jari heeft inmiddels wat koersritme opgedaan en is gebaat bij een harde koers. Montebella Rapide doet het vaak goed op Wolvega.

Favorieten: 6-10
Kanshebbers: 8-9-11-12
Outsiders: 1-3-5-7Zoals gezegd na afloop van de koersen een spetterend optreden van Daniël Oostra in de Virgill Boko Lounge. Dat het nog maar lang gezellig mag blijven!
Gerelateerde berichten:
10-11-2011 Voorbeschouwing Boko Stables dag

03-11-2011 Voorbeschouwing Brennels Racing Night
28-10-2011 Voorbeschouwing Eurocommerce dag10% fokkers premie!

Boven op het prijzengeld wat uw draver verdient ontvangt u als fokker 10% van het prijzengeld dat de door u gefokte draver in de Nederlandse koersen verdient, ook al heeft u uw fokproduct als jaarling (of op een later tijdstip) verkocht.

Bedenk een naam voor uw veulen

Welke naam krijgt mijn draver?
U bedenkt zelf een naam voor u draver, ook bij een verkoop zal deze altijd u naam blijven behouden.

Brochure 2012

Download » hier de brochure van seizoen 2012/2013.